Els resultats de l’assaig RV144 sobre prevenció vaccinal de la infecció per HIV

Ahir, un comunicat del National Institutes of Health avançava resultats sobre l’estudi RV144. En aquest estudi, iniciat en el 2003, i en el qual han participat més de 16.000 voluntaris de les províncies tailandeses de Rayong i Chon Buri, hom ha provat la seguretat i l’eficàcia d’un règim vaccinal basat en la combinació d’ALVAC-HIV i de l’AIDSVAX B/E, adreçat a la prevenció de la infecció per HIV. Els resultats sobre seguretat són prometedors. L’efectivitat s’ha avaluat en una reducció del 31% del risc, una xifra significativa, amb tot, i mai trobada abans en assaigs realitzats en aquesta fase III. Però, per modesta que sembli, amb ulls freds, una reducció del 31% mostra un gran impacte potencial en la lluita contra la SIDA. És clar que aquestes taxes de protecció podrien ser inferiors en altres zones, particularment a Àfrica, on la diversitat del virus és més elevada. 

L’estudi RV144

L’estudi va arrencar l’octubre del 2003, sota la denominació de Thai Phase III HIV vaccine study. Es tracta d’un assaig que utilitza com a control un grup placebo, al qual compara amb un grup que rep la combinació vaccinal. L’assaig es troba sota la direcció de Supachai Rerks-Ngarm, del Departament de Control de Malalties del Ministeri de Sanitat del govern tailandès.

La combinació vaccinal ALVAC-HIV + AIDSVAX B/E

El protocol inclou dues vacunes:
– el primer vaccí, ALVAC-HIV, s’administra com a primera dosi, i després se’n fan tres administracions de “record” al mes, als 3 mesos i al mig any.
– el segon, AIDSVAX B/E, s’administra en la dosi de “record” corresponent als 3 i 6 mesos.

El vaccí ALVAC-HIV ha estat desenvolupat per Sanofi Pasteur, a Liyon. Té com a base un Canarypoxvirus modificat genèticament per tal d’incorporar-hi material procedent d’HIV.

El vaccí AIDSVAX B/E fou desenvolupat per Vaxgen, a San Francisco. Consisteix en una modificació de la gp120, la proteïna de l’embolcall retrovíric que és clau en la interacció amb el CD4 i obre al virus la porta a la infecció de limfòcits TH. La resposta d’immunitat natural contra l’HIV té en el gp120 la principal diana.

Tots dos vaccins han estat dissenyats a partir de les soques B i E del virus. Si bé no tant la soca E, la soca B és una de les més prevalents entre la població seropositiva de Tailàndia.

Els participants

Els participants efectius en l’estudi han estat un total de 16.402 persones, de tots dos sexes, amb edats compreses entre els 18 i els 30 anys, i amb diferents nivells sociològics de risc de contracció de l’HIV. Després de les diferents administracions vaccinals (quatre visites), els voluntaris eren sotmesos al test d’infecció d’HIV cada sis mesos durant un període 3 anys. Els voluntaris eren assessorats en cadascuna d’aquestes visites sobre els consells habituals de prevenció de la infecció (pràctiques de sexe segur, riscos associats a compartir xeringues hipodèrmiques, etc.

Dels 16.402 pacients hi hagué:
– 8.198 que foren assignats (a doble cec, del pacient i del personal que els tractava) al grup placebo. És a dir, que reberen únicament injeccions de vehicle.
– 8.197 que foren assignats al grup que rebé les administracions vaccinals.
– 7 han estat descartats de l’anàlisi final de resultats.

Els resultats

Un 0,76% dels participants contragueren el virus de l’HIV al llarg dels tres anys. Aquesta incidència fou significativament diferent entre els dos grups experimentals:
– en el grup placebo la incidència fou del 0,90%.
– en el grup vaccinat la xifra davallà a un 0,70%.

Això vol dir que 74 dels pacients que reberen les administracions “buides” han contret l’HIV, i també 51 dels que reberen el vaccí. La protecció, doncs, és en tot cas modesta. A més, cal tenir present que els nivells de virus (virèmia) eren similar en tots dos grups d’infectats. És a dir que l’acció modesta de prevenció de la vacuna envers la infecció no té continuïtat en una contribució a la reducció de la virèmia una vegada s’ha produït la infecció. No obstant, aquesta darrera qüestió (més adreçada a l’ús de vacunes terapèutiques que de preventives) quedava una mica enfora de la potència estatística de l’assaig.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada