Un cap de cavall de bronze revestit d’or de l’època romana en Lahnau-Waldgirmes

La premsa del Lahngau (Renània Oriental) va plena aquests dies de la descoberta d’una bella estàtua de bronze, revestida d’or, que representa un cap de cavall. Hom l’ha trobada en un jaciment romà en el terme municipal de Lahnau-Waldgirmes. El fragment es trobava a 10 metres de la superfície. Els arqueòlegs consideren que feia part de l’estàtua d’un cavaller romà, i que es correspon a l’època de l’emperador August. Que la troballa s’hagi presentat a pocs dies del bimil·lenari de l’assalt que el cabdill germànic, de ciutadania romana, Armínius, va realitzar per sorpresa contra l’exèrcit de Varus, en el bosc de Teutoburg, ha fet que se l’hagi rebut amb més interès. La peça, sens dubte, és d’una riquesa (de material i de treball) desconeguda en aquesta zona de Germània que, en estabilitzar-se la frontera imperial, quedà definitivament fora del limes. Abans de la derrota de Varus, el territori entre els rius Rin i Elba havia quedat sota l’òrbita militar i comercial romana. Prínceps com Armínius foren enviats com a hostatges a Roma de ben infants, i allà foren pujats en la cultura romana. Sota l’exemple romà i contra l’exemple romà, Armínius i d’altres joves cabdills germànics van provar de forjar una confederació per fer fora els romans. Reeixiren, en part, i sota l’ombra romana, els pobles germànics experimentaren un lent procés de consolidació que culminaria cinc segles més tard en l’època de les migracions que posaren fi a l’Imperi Romà d’Occident. Però abans de la derrota Varus, el territori entre Elba i Rin comptava amb campaments i ciutats permanents, i l’estàtua del genet (que alguns agosarats creuen que representava Drus, el fill segon, mort encara jove, de Lívia, dona d’August) n’és testimoni.
(Imatges no necessàriament relacionades)

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada