De l’enginyeria genètica a la genòmica artificial: una col·lecció de vídeos i un llibre des de la sessió d’Edge del juliol del 2009

Des d’aquestes planes ens referíem el desembre del 2007 als treballs de Craig Venter sobre genomes semisintètics. En diem així, perquè es tracta de combinar grans grups de gens de funcionalitats diverses damunt d’un canemàs bàsic de gens imprescindible presència per a la vida bacteriana. Venter els ha orientat particularment cap a l’obtenció de soques bacterianes d’interès en la bioremediació (l’ús d’organismes per a la neteja de taques petrolieres, vessaments tòxics, etc.). El passat divendre Craig Venter era un dels convidats a la Edge Master Class 2009. George Church i Craig Venter parlen obertament de "genòmica artificial", que no és més que el darrer estadi de l’enginyeria genètica. Si l’enginyeria genètica primitiva consistia, fonamentalment, en la manipulació puntual d’un gen o d’uns pocs gens, en la genòmica artificial les manipulacions es fan a gran escala. A més, la perspectiva genòmica supera algunes de les limitacions de l’enginyeria genètica en situar les expectatives de cada modificació en un sistema complex d’interaccions entre gens (i entre els seus productes: proteïnes, ARNs, etc.). A banda dels vídeos de les classes, s’ha publicat en-línia el llibre "Life: What a Concept". De definicions de vida n’hi ha per tots els gustos: que si allò que es mou al voltant de l’ADN, que si el sistema que genera ordre intern a base de desordenar l’exterior, etc. Els autors del llibre s’estimen més, però, prendre una "definició" dialèctica de Wallace Steven: "La vida són les proposicions sobre la vida". I és així com en aquesta "definició" de vida prenen la seva part des dels genomes artificials de Craig Venter fins a les simulacions evolutives in silicon.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada