Qüestions davant la (possible) pandèmia de grip: Com actua l’oseltamivir?

Potser tot quedarà en un no-res. Però hom pot caçar al vol en converses qüestions sobre l’epidèmia de grip de Mèxic. Una d’elles és al voltant del tractament. Els estudis sobre els virus de la grip porcina mostren com a "anti-viral" d’elecció l’oseltamivir (comercialitzat per Roche com a Tamiflu). L’efectivitat de l’oseltamivir es concentra en les primeres 48 hores de la infecció. Per això el seu ús es restringeix al tractament de les primeres fases de la grip i també a l’ús profilàctic. L’oseltamivir actua directament sobre el virus de la grip (és a dir no és un tractament simptomàtic, com els remeis antigripals tradicionals). Concretament és un inhibidor de la neuraminidasa, un dels enzims del virus de la grip. A nivell cel·lular, l’oseltamivir impedeix que les cèl·lules ja infectades pel virus alliberen noves partícules virals. Naturalment hi ha un fet preocupant: una mutació simple en el gen de la neuraminidasa confereix al virus resistència contra l’oseltamivir. Això exigeix prudència en l’ús profilàctic massiu de l’oseltamivir (ja que implicaria l’aparició d’una pressió selectiva en favor de virus resistents al Tamiflu). Però, qui i com decidirà el repartiment del fàrmac si esclata finalment la pandèmia?

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada