El virus de la influenza A/09(H1N1): cap a una gran pandèmia de grip?

Virologia: Després d’haver-se passat els darrers cinc anys observant amb lupa l’evolució dels virus aviaris de la grip del Sud-est Asiàtic, pren força la idea que la propera gran pandèmia de grip podria ser causada pel virus A/09(H1N1). Aquest virus, d’origen porcí, hauria començat a transmetre’s efectivament entre humans i humans, a partir d’un focus mexicà es trobaria a hores d’ara en plena expansió en diverses regions nord-americanes (tant de Mèxic com dels EUA). La virulència d’aquesta grip, tan forta en persones joves i prèviament sanes com en els grups de riscs habituals (infants, gent gran, gent amb patologia respiratòria prèvia, etc.), és certament preocupant. La patogènia del virus consisteix, fonamentalment, en un desencadenament incontrolat de la resposta immunitària. Tothom confia ara en mesures de profilaxi (ús de mascaretes, evitar les grans aglomeracions urbanes, controlar els fluxos de població procedents de les àrees de risc; campanyes de vacunació dirigida) i en les mesures de suport als possibles infectats (amb una finestra certament reduïda per l’administració d’antivirals, els tractament, en aquest sentit, continuen essent els tradicionals). És evident que les predicions sobre l’evolució futura d’aquest brot de grip són sotmeses al mateix grau d’incertesa que la grip aviària asiàtica del 2004-2005. El perfil general del virus, però, recorda el de la gran pandèmia del 1918. Tres generacions després d’aquella grip espanyola, l’actual grip mexicana pot posar a prova tots els avenços sanitaris realitzats en la lluita contra la grip. Desconfiem, en tot cas, dels escenaris post-apocalíptics de multituds de zombies a la recerca d’una dosi de Tamiflu, en mig d’un col·lapse societari on els bitllets d’euro o de dòlar només serveixen per mocar-se.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada