La compilació optimitzadora i l’execució paral·lela automàtica (Frances E. Ellen, Premi Turing 2006)

Informàtica: Aquesta setmana l’Association for Computing Machinery (ACM) ha lliurat el Premi A. M. Turing de l'edició del 2006 a Frances Allen (*New York, 1932), "per contribucions pioneres a la teoria i pràctica de les tècniques de compilació optimitzadora que posaren les bases dels compiladors optimitzadors moderns i l'execució paral·lela automàtica". El Premi A. M. Turing, un dels guardons tecnològics més prestigiosos i més ben dotats (100.000 dòlars), s'atorga anualment des del 1966. Du el nom d'Alan Mathison Turing (1912-1954), que a partir del 1936 formulà un model lògic (màquina de Turing) per descriure el funcionament de les computadores.[@more@]

Fran Allen

Frances Elizabeth Allen va néixer i créixer en una granja del nord de Nova York, i va poder estudiar en part gràcies als crèdits universitaris. Es va graduar en matemàtiques a l'Albany State Teachers College (1952). Va fer un mestratge a la University of Michigan (1957), i poc després va començar a fer classes a Peru (NY). Els deutes contrets l'obligaven a complementar el salari amb una altra feina, i la trobà a la IBM. Allen va conèixer aquesta possibilitat a través d'uns pamflets repartits per la companyia entre les noves graduades universitàries, i que duien per títol "My Fair Ladies". El que havia d'ésser una segona feina provisional esdevingué la primera, i Allen passà a treballar exclusivament per IBM. En els primers anys es va dedicar a l'estudi i a la docència del Fortran entre els empleats d'IBM

Amb la campanya "My Fair Ladies", la IBM volia atreure com a treballadores la nova fornada de graduades tecnològiques

A començaments dels 1980 encapçalà el grup de recerca PTRAN, sobre traducció paral·lela, i adreçat a les necessitats de compilació per a sistemes on diversos processadors que treballessin en paral·lel. Els algorismes i la tecnologia dissenyada pel grup PTRAN constitueixen la base dels actuals compiladors comercials.

Aquestes aportacions li valgueren a Allen el nomenament, el 1989, d'IBM Fellow (la primera dona en aconseguir-lo). Anys després presidiria la IBM Academy of Technology. El 2002 es retirava de l'IBM. A banda de les seves contribucions matemàtiques i de teoria computacional, Allen ha sigut reconeguda per la seva tasca de mentora entre joves promeses de la companyia, així com en la promoció de la dona en un sector que encara és aclaparadorament masculí.

La compilació optimitzadora i l'execució paral·lela automàtica

Un compilador, en general, és un programa que tradueix codis d'un llenguatge informàtic a un altre llenguatge informàtic. Normalment la designació de compilador es restringeix a la traducció d'un llenguatge de nivell superior a un d'inferior i, especialment, quan aquest llenguatge inferior és directament interpretable pel maquinari (codi màquina). Ja inicialment la recerca d'Allen es concentrà en el disseny d'algorismes de compilació que optimitzessin el funcionament del maquinari, des del punt de mira del temps i dels requeriments (memòria, consum, etc.) operatius.

En els anys 1980, s'establí el grup PTRAN d'IBM, que cercava la compilació més adient de computadores basades en l'ús paral·lel de múltiples processadors. La paral·lelització requereix fragmentar i adaptar la tasca a realitzar entre diferents processadors. En un context de multiprocessadors els algorismes basats en sistemes informàtics en sèrie (amb un únic processador) tan sols funcionen en part. El grup PTRAN adoptà com a estratègia la paral·lelització automàtica, on el compilador tradueix un codi seqüencial o seriat en un codi múltiple interpretable per un multiprocessador simètric (on cada processador és idèntic als altres i tots comparteixen una memòria comuna).

Lligams:

Edició del 2006 del Premi Turing, a la pàgina web de l'ACM.

Fran Allen: from "Fair Lady" to Fellow. IBM Research News

Per primera vegada una dona rep el Premi Turing. (Vilaweb Notícies).

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada