La Setmana de la Ciència es demana si “Som el que mengem”

La Setmana de la Ciència d'enguany té com a convidada la nació polonesa. Per bé que les activitats cobreixen tots els àmbits de la recerca científica, la temàtica central és l'alimentació del segle XXI i, sobretot, l'alimentació entesa com a factor modelador de la salut. Evidentment, som el que mengem, però les relacions entre l'alimentació i la variabilitat fisiològica (i patològica) de la població són molt més complexes que no pas indicaria el consignisme que tan d'habitud s'aplica des d'institucions públiques.[@more@]

Les activitats de la Setmana de la Ciència són coordinades per la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació (FCRI). Com que la nutrició, al capdavall, és la primera funció i condició sine qua non pels sistemes biològics, són molts els aspectes que lligen amb l'eix temàtic abans assenyalat: les bases bioquímiques de la nutrició i de l'obesitat, els problemes nutricionals en el món, la transició alimentària en les societats desenvolupades, etc. No debades, el 16 d'octubre és el Dia Mundial de l'Alimentació, organitzat per la FAO, i que tindrà com a lema "Invertir en agricultura per assolir la seguretat alimentària". I és que, premisa de l'alimentació és la producció, i moltes de les activitats de la Setmana de la Ciència lliguen amb la recerca agrotecnològica que es fa a casa nostra. I si bé és cert que la font darrera de la satisfacció de les necessitats alimentàries és el treball (inclosa la component tecnològica), premisa fonamental és la natura, i això entronca amb la reflexió sobre l'impacte de les activitats humanes (canvi climàtic afegit) en els recursos ecològics.

La quantitat d'activitats de la Setmana de la Ciència és espectacular (el programa d'enguany és un volum de 204 pàgines). Una altra cosa és si el conjunt assoleix o no els seus dos objectius primordials: apropar la ciència a la societat (millorar la divulgació i assegurar l'orientació social de la recerca científica) i apropar la societat a la ciència (estimular noves vocacions científiques entre el jovent).

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada