Respectar els límits de partícules en suspensió de menys de 2,5 micres previndria el 33% de nous casos d’asma infantil

Epidemiologia: Haneen Khreis va fer la tesi doctoral sobre la relació entre la contaminació atmosfèrica lligada al trànsit i l’asma infantil. La perspectiva d’aquesta investigadora és trans-disciplinar, en tant que els aspectes epidemiològics són contemplats a la llum dels impactes sanitaris sobre la política de mobilitat. Des de setembre del 2017 és investigadora al Center for Advancing Research in Transportation Emissions, Energy and Health (CARTEEH) del Texas AM&M Transportation Institute. Abans d’això, havia treballat a l’Institut de Salut Global de Barcelona. Khreis encapçala l’article que ahir avançava l’European Respiratory Journal, òrgan de la European Respiratory Society. Khreis et al. han estimat el nombre de nous casos d’asma infantil a Europa que es poden atribuir a nivells excessius en l’atmosfera de NO2, PM2,5 i carboni negre. Per fer-ho, han modelitzat dades que abasten 63.442.419 infants de 18 països europeus. Calculen que respectar uns nivells de NO2 de menys de 1,5 µg·m-3 previndria un 23% dels casos; que respectar uns nivells de PM2,5 de menys de 0,4 µg·m-3 previndria un 33% dels casos; i que respectar uns nivells de carboni negre de menys de 0,4·10-5·m-1 previndria un 15% dels casos.

Stanica okoliša - Ulica grada Vukovara - Miramare - Trnje - Zagreb

Estació de mesura de la qualitat de l’aire al barri de Miramare (Zagreb)

Contaminació atmosfèrica i asma infantil

Haneen Khreis va fer aquesta recerca entre el CARTEEH i l’ISGlobal. Altres membres de l’ISGlobal que hi participaren foren Marta Cirach, Natalie Mueller, Mark J. Nieuwenhuijsen i David Rojas-Rueda. Tots aquests investigadors participen de la Universitat Pompeu Fabra i del CIBER d’Epidemiología y Salud Pública. Rojas-Rueda treballa actualment al Departament de Environmental and Radiological Health Sciences de la Colorado State University, a Fort Collins.

En aquesta recerca també han participat Kees de Hoogh, investigador del Schweizerisches Tropen- und Public Health-Institut (de Basilea) i Gerard Hoek de la Divisió d’Epidemiologia Ambiental de l’Institut de Ciències de l’Avaluació de Risc de la Universiteit Utrecht.

Khreis et al. se centren en tres variables de la contaminació atmosfèrica:
– diòxid de nitrogen (NO2).
– partícules en suspensió de menys de 2,5 μm.
– carboni negre: component de les partícules en suspensió de menys de 2,5 µm consistent en carboni pur, i que resulta de la combustió incompleta.

Creuen dades d’aquests components de la pol·lució atmosfèrica amb la incidència d’asma infantil. Tenen en compte les taxes d’incidència de divuit països europeus estimades pel “Global Burden of Disease”. D’altra banda consideren les funcions d’exposició-resposta en infants d’1 a 14 anys, d’acord amb les estimacions d’exposició per a zones d’1 km2 (cobreixen els 18 països camb 1.540.386 d’aquestes cel·les). En total l’àrea d’estudi inclou 63.442.419 infants.

Les concentracions mitjanes anuals dels tres tipus de contaminants foren obtingudes d’un model de regressió d’usos del sòl.

Pel que fa als llindars recomanats d’aquests contaminants, tenen en compte dues opcions:
– els valors proposats per les guies de qualitat de l’aire de l’OMS.
– els valors resultants d’una meta-anàlisi de 41 estudis sobre nivells mínims de contaminació atmosfèrica.

La necessitat urgent de reduir l’exposició dels infants a la contaminació atmosfèrica

Els valors de NO2 de l’àrea estudiada oscil·laven entre 1,4 i 70,0 µg·m-3, amb una mitjana d’11,8. Els valors de PM2,5 ho feien entre 2,0 i 41,1 µg·m-3, amb una mitjana d’11,6. Els valors de carboni negre anaven de 0,003 a 3,7·10-5·m-1, amb una mitjana de 1,0·10-5m-1.

Si hom complís les guies de l’OMS, la reducció subsegüent dels nivells de NO2 previndria 2.434 casos (el 0,4% dels nous casos d’asma infantil). La reducció dels nivells de PM2,5 als nivells recomanats per l’OMS previndrien 66.567 casos (l’11%).

Aquests valors són encara superiors si es tenen presents els mínims recomanats que resulten d’una meta-anàlisi d’estudis més recents:
– mantindre els nivells de NO2 per sota de 1,5 μg·m-3, previndria 135.257 casos nous d’asma infantil (el 23% de la incidència).
– mantindre els nivells de PM2,5 per sota de 0,4 μg·m-3, previndria 191.883 casos nous d’asma infantil (el 33% de la incidència).
– mantindre els nivells de carboni negre per sota de 0,4·10-5m-1, previndria 89.191 casos nous (el 15% de la incidència).

Aquests valors mínims recomanables de PM2,5 semblen inabastables, ja que en cap de les cel·les de l’estudi s’han arribat a nivells tan baixos. Només en els casos més extrems de baixa contaminació, es compleixen els valors mínims de NO2. En el cas del carboni negre, arriba als valors mínims recomanats exigiria reduir els nivells mitjans actuals en un 60%.

En tot cas, vora un terç dels casos d’asma infantil es poden atribuir a la contaminació atmosfèrica. L’asma es defineix com una malaltia inflamatòria persistent de les vies pulmonars manifestada en episodis d’esternuts, tos, de broncoespasmes i d’obstrucció respiratòria. Per a Khreis et al. aquest terç dels casos s’haurien de poder previndre a través de mesures que reduïssin l’exposició a la contaminació atmosfèrica.

Lligams:

Outdoor Air Pollution and the Burden of Childhood Asthma across Europe. Haneen Khreis, Marta Cirach, Natalie Mueller, Kees de Hoogh, Gerard Hoek, Mark J. Nieuwnenhuijsen, David Rojas-Rueda. Eur. Resp. J. (2019).

El 33% dels casos nous d’asma infantil a Europa són atribuïbles a la contaminació atmosfèrica. Notícies d’IS Global.

Aquesta entrada ha esta publicada en 3. La Vida. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada