Kepler-452b, una super-terra en la “zona habitable” d’un estel de classe G

En la col·lecció d’estels examinats pel telescopi orbita Kepler que han donat “positiu” per a oscil·lacions fotomètriques atribuïbles a planetes hi ha el que fa 452. Es tracta d’un estel de classe espectral G2, la mateixa que la del nostre Sol. Ara bé, Kepler-452 és una mica més massiu (4%) i una mica més gros (10% en termes de diàmetre), de manera que presenta una lluminositat també superior (20%). Kepler-452 és un estel de 6.000 milions d’anys d’antiguitat (un 30% més vell que el nostre Sol). La distància del Sol a Kepler-452 s’estima en 430 parsecs (1400 anys-llum). Vist des de la Terra, és un estel ben poc pregon (magnitud aparent de +13,426).

Però ara és notícia pel fet que la NASA reporta la presència d’un planeta (Kepler-452b) al voltant seu. Kepler-452b és una super-Terra, amb una massa 5 vegades superior al del nostre planeta. Es tractaria presumiblement d’un planeta rocallós dens, amb un radi un 63% superior al de la Terra, però tampoc no es pot descartar que sigui un planeta gasós, és a dir amb una densa i gruixuda atmosfera en voltant un nucli rocallós petits però molt dens. La força gravitatòria a la superfície de Kepler-452b seria un 88% més elevada que a la de la Terra. Pel que fa a la temperatura, la distància envers l’estel li garanteix un flux energètic similar al de la Terra (un 10% més elevat, però), amb una temperatura mitjana previsible de 265 K. Acceptant una forquilla fins a 280 K, i tenint present una pressió atmosfèrica probablement més elevada, les condicions de temperatura i pressió de la superfície de Kepler-452b serien compatibles amb l’aigua líquida.

Des del punt de vista d’habitabilitat, Kepler-452b seria un mesoplaneta (ni massa fred ni massa calent). En termes de classificació planetària, seria un planeta superterrà calent.

Certament, en la col·lecció de planetes de Kepler trobem també altres planetes amb homologies posicionals amb la Terra. Kepler-438b també és un mesoplaneta i, molt més similar en termes de massa i radi a la Terra, però orbita un nan roig. El pas següent seria un trobar un planeta de la mida de Kepler-438b que sigui mesoplaneta per a un estel de classe G…

Però la recerca d’un planeta comparable a la Terra no s’acabaria ací. Sempre podem arguir sobre les diferències entre planetes i entre estels, i cercar un nou astre que superior l’anterior.

Aquesta entrada ha esta publicada en 1. L'Univers. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada