L’ibuprofèn en el tractament de la tuberculosi activa

La infecció amb Mycobacterium tuberculosis de ratolins de la soca C3HeB/FeJ constitueix un model animal de tuberculosi activa. Recentment desenvolupat, aquest model és emprat en les recerques de la Unitat de Tuberculosi Experimental de l’Hospital de Can Ruti. Una d’aquestes recerques, que serà publicada properament pel Journal of Infectious Diseases, hi ha estudiat els efectes de diversos fàrmacs antiinflamatoris no esteroïdals (AINEs). Dels resultats destaquen els efectes de l’ibuprofèn, que disminueix la patologia pulmonar i redueix la càrrega micobacteriana en diferents teixits, amb l’augment corresponent en la supervivència.

L’ibuprofèn en la tuberculosi activa

Cristina Vilaplana, Elena Marzo, Gustavo Tapia, Jorge Diaz, Vanesa Garcia i Pere-Joan Cardona signen l’article. El tractament amb ibuprofèn fou administrat als animals en solitari tan bon punt es feia patent el deteriorament dels ratolins. En comparació amb els ratolins no-tractats, la supervivència era major. Els animals tractats amb ibuprofèn mostraven càrregues tissulars de M. tuberculosis inferiors, així com una disminució en la mida i el nombre de lesions pulmonars.

Demanen assaigs clínics tan aviat com sigui possible

Vilaplana et al. han estudiat precisament l’ibuprofèn pel fet que fa més de quaranta anys que entrà en el mercat. Patentat el 1961 arran d’una recerca de la companyia Boots, fou llençat al mercat britànic com a tractament de l’artritis reumatoide en el 1969. Gaudit el temps de patent, l’ibuprofèn és ja un fàrmac de domini públic, comercialitzat per un ample ventall de productors. Per tot plegat, i donat que altres AINEs com l’àcid acetilsalicílic, mostren efectes similars, els autors afirmen que “caldria fer asssaigs clínics per tal d’avaluar aquest efecte en humans tan aviat com sigui possible“. Aquests assaigs clínics, en qüestió de mesos, podrien respondre si seria efectiu incloure l’ibuprofèn o altres AINEs com a coadjuvant en el tractament de la tuberculosi.

Hom calcula que un terç de la població mundial ha estat infectat amb Mycobacterium tuberculosis, dels quals 13,7 milions de persones patirien una tuberculosi activa crònica, amb una mortalitat associada a la tuberculosi de 1,5 milions de casos cada any.

Aquesta entrada ha esta publicada en 3. La Vida. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada