Horitzó 2020 o Vuitè Programa Marc: la ciència europea en el septenni 2014-2020

Des de fa una colla d’anys, la Unió Europea vehicula bona part de la seva política de finançament i suport de la recerca+desenvolupament+innovació (R+D+I) a través de programes septennals marc. En l’actualitat, per al període 2007-2013, vigeix el Setè Programa Marc. Entrats ja en el 2012, es fa ineludible la qüestió de com serà el Vuitè Programa Marc. Si en el procés que menà a la formació del Setè Programa Marc, hi havia un “consens” sobre el caràcter central de la R+D+I per a la Unió Europea, les coses ara no es presenten de forma clara. Les “solucions tecnològiques” al marasme econòmic (continental i mundial) no gaudeixen de gaire “credibilitat pràctica” (accés a un finançament privat, en el context d’un “capital risc” que vol eludir el “risc” a tota costa).

Seríem massa cruels si diguéssim que la Comissió i el Parlament europeus tenen com a gran proposta per fer avançar la R+D+I un canvi de nom. Per comptes de parlar de Vuitè Programa Marc 2014-2020, parlem d’Horitzó 2020. El guarisme recorda inevitablement un món de replicants i de blade runners, i de població excedentària convertida en galetetes verdes, més primes que el paper de fumar.

A Davos es parlava fa uns dies de “distòpia”. Amb un to menys apocalíptic, Lucas Laursen entrevistava el passat 3 de febrer per a Nature News l’eurodiputada Teresa Riera Madurell. Riera (*Barcelona, 13.10.1950) és una dona provinent del món científic. Es va llicenciar en Ciències Exactes per la UB, on es va doctorar en el 1981. El seu lligam amb la universitat el manté a través de la càtedra que ocupa a la Universitat de les Illes Balears. Políticament adscrita al PSIB-PSOE, ha estat membre del Consell Insular de Mallorca (1989-1996), del Parlament Balear (1989-1996), del Congrés espanyol dels Diputats (1996-2004) i del Parlament Europeu (2004-). El mes de gener, Riera fou designada com la reportadora responsable de l’establiment de l’Horitzó 2020, és a dir del Vuitè Programa Marc. Riera encapçala un equip format per sis eurodiputats, encarregat de la redacció dels quatre documents que bastiran l’estructura de l’Horitzó 2020 i d’altres iniciatives col•laterals en el camp de la R+D.

Riera, en aquesta entrevista, situava un doble objectiu per a l’Horitzó 2020. D’una banda, fer front als problemes materials (canvi climàtic, crisi energètica), i de l’altra encarar la forta crisi laboral. Des de forces polítiques com Die Grünen, s’insisteix que la tecnologia pot crear noves oportunitats laborals. El drama és que, si ho fa, també reduirà la composició orgànica del capital d’amples sectors industrials. La creació de llocs de treball toparia, en el millor dels casos, de nou, en una nova situació de sobreproducció.

Riera és conscient de la insuficiència dels fons destinats a l’R+D+I. Encara que l’Horitzó 2020 sigui més dotat que el Setè Programa Marc (7PM), cosa que s’haurà de veure, deixarà fora molts projectes socialment i científicament necessaris. Amb un discurs polític dominat per una combinació de conservadorisme fiscal en la despesa i de rapacitat creixent i regressiva en la recaptació, l’Horitzó ho té certament magre. Si augmentés finalment el % del PIB destinat a R+D+I seria, sobretot, per la reducció del PIB.

Riera, amb experiència en la recerca computacional, vol posar l’accent en dos canvis d’orientació. D’una banda, comprendre que no tots els projectes de recerca finançats han de donar lloc a objectius reeixits. De l’altra, que cal reduir la burocràcia de les sol•licituds, seguiments i justificacions del Programa Marc. Davant d’això, cal dir que un bon projecte de recerca ha d’integrar tant els possibles èxits com els possibles fracassos, i incloure “plans B”, aspectes ja contemplats en el 7PM. I quant a la burocràcia, val a dir que potser és més la rigidesa d’algunes exigències que no el rigor documental el que fa arrere molts possibles sol•licitants.

Aquesta entrada ha esta publicada en 5. La Intel·ligència. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada