Xacal egipci o llop egipci?

Zoologia: La classificació del gènere caní (Canis) no és gens senzilla, i il·lustra bé com el procés d’especiació (és a dir, de generació de noves espècies) és un procés complex. El cas del xacal egipci (classificat habitualment com a Canis aureus lupaster) és emblemàtic. Les dades d’anatomia comparada el situen dins de l’espècie dels xacals daurats (Canis aureus), però els estudis genètics l’inclouen dins de la diversitat dels llops (Canis lupus). En un article a PLoS One, Eli Knispel Rueness, Maria Gulbrandsen Asmyhr, Claudio Sillero-Zubiri, David W. Macdonals, Afework Bekele, Anagaw Aticken i Nils Chr. Stenseth, afirmen que aquesta subespècie cal considerar-la part de Canis lupus. I, al mateix temps, assenyalen que la subespècie, més enllà d’Egipte, també és present a Etiòpia.

El xacal egipci es convertiria en el llop africà, si hem de fer cas a Rueness et al., 2011

Canis aureus

Ja en el 1758, Carl Linné havia contraposat l’espècie Canis aureus front l’espècie Canis lupus. Totes dues espècies, per bé que ben properes, seguien llinatges diferenciats. Les poblacions de Canis aureus es podien trobar al nord i l’est d’Àfrica i a l’Orient Mitjà. La variabilitat del Canis aureus, tan a nivell morfològic com ecològic, ha exigit la descripció d’un nombre de subespècies. El 1833, Hemprich i Ehrenberg, introduïren la denominació de Canis aureus lupaster per referir-se al xacal egipci.

Per ésser un xacal, el xacal egipci és gran i de potes relativament llargues, que el situen dins del rang de variabilitat del llop. Thomas Huxley havia posat de manifest les similituds cranials entre el xacal egipci i el llop indià (classificat com a Canis lupus pallipes). Fa uns anys, estudis sobre el gen del citocrom b (Cyt b) semblaven afirmar que les poblacions de xacals d’Egipte i de Palestina eren més afins al llop que no pas a les altres subespècies de xacal daurat.


Una xacal daurat ‘típic’, en aquest cas de Tanzània. La classificació del xacal egipci dins d’aquesta espècie és posada en entredit.

Canis lupus

El llop gris o Canis lupus aplega una diversitat de poblacions, classificades en 30 subespècies. Malgrat això, la diversitat genètica de Canis lupus no és gaire elevada si atenem al fet que es troba distribuïda per tota la regió holàrtical (Euràsia i Nord-amèrica). Els estudis genètics, però, han assenyalat el caràcter distintiu d’algunes subespècies, com el ja esmentat Canis lupus pallipes i Canis lupus chanco/laniger.

Llops a l’Àfrica

Existeixen poblacions de Canis lupus a la Península del Sinaí. Més enllà, en l’Àfrica del Nord, les poblacions de cànids presents són adscrites a altres espècies. L’espècie Canis simensis, que viu a Etiòpia, és considerada com molt propera a Canis lupus.


L’anomenat “llop etiòpic” és, en realitat, un parent relativament llunyà del complex format per “Canis lupus+aureus”.

La distinció entre espècies no és fàcil a l’Àfrica Oriental. Poblacions adscrites habitualment a Canis aureus mostren individus relativament més grans i estilitzats, i amb un pèl més grisós. En part aquests individus es podrien explicar si el xacal egipci fos present a Eritrea i a l’Etiòptia Central.

Un estudi genètic sobre els ‘llops’ d’Etiòpia

Aquests ‘llops’ del massís etiòpic, aparentment Canis aureus foren comparats, pel que fa a les característiques genètiques, amb altres subespècies. Les mostres genètiques foren obtingudes a partir de femtes de la regió de Menz i d’un cadàver aïllat d’una carretera d’Arsi. Els autors realitzaren diferents amplificacions d’ADN mitocondrial, i compararen les seqüències obtingudes amb les que són presents a GenBank (amb especial atenció a les d’altres llops, i amb l’ús de seqüències de guineus com Vulpes i Alopex com a controls externs).

Les tres conclusions més destacades d’aquest estudi comparatiu són:
– Els ‘llops’ del Massís Etiòpic s’han d’adscriure a Canis aureus lupaster. El xacal egipci, doncs, disposaria de poblacions aïllades a més de 2.500 km al sud-est.
Canis aureus lupaster hauria de ser redefinit com a Canis lupus lupaster. Així doncs, el xacal egipci, seria més pròpiament qualificat de ‘llop africà’.
Canis lupus lupaster seria el descendent d’un llinatge eurasiàtic de llop, que hauria penetrat en Àfrica abans de la radiació holàrtica que constitueix les subespècies típiques (o modernes) del llop gris.

Per fer-nos una idea de les relacions entre aquests diferents grups de cànids, els autors ens ofereixen aquest esquema filogenètic:
– 1. Coiots (Canis latrans) i llop etiòpic (Canis simensis).
– 2.- Llops grisos i xacals daurats (Canis lupus + Canis aureus).
– 2. 1. Llop gris.
– 2. 1. Llop himalàic (llinatge arcaic de Canis lupus).
– 2. 2. Resta de llinatges de Canis lupus.
– 2. 2. 1. Canis lupus lupaster. Inclou les poblacions del xacal egipci, així com les de xacal-llop d’Etiòpia i d’Eritrea. Cal no confondre-les amb les poblacions de xacal daurat (Canis aureus) i de llop etiòpic (Canis simensis), les quals serien producte de colonitzacions anteriors d’Àfrica per part d’espècies d’origen eurasiàtic.
– 2. 2. 2. Resta de llinatges de Canis lupus, inclòs Canis lupus pallipes i els llinatges moderns de Canis lupus (a partir dels quals també deriven els dingos d’Austràlia i els gossos).

Estudis com aquests ajuden a conèixer millor la història evolutiva de Canis lupus i també informen de les complexitats dels processos d’especiació. La genètica pot il·luminar aspectes que l’estudi de l’anatomia comparada no podia resoldre. La situació en la qual es troben les espècies esmentades, tant a Egipte com a Etiòpia, són molt preocupants. El fet que dins del “xacal daurat” d’Etiòpia hi hagi una subpoblació vinculada al “llop egipci”, complica els esquemes conservacionistes. Els autors criden a fer nous estudis per conèixer la distribució i abundor d’aquestes subpoblacions.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada