El virus XMRV en la fatiga crònica

La síndrome de fatiga crònica o encefalopatia miàlgica (EM/SFC), és una condició caracteritzada per l’astènia, d’inici generalment sobtat, i acompanyada del trastorns de la son, de dolor muscular, maldecaps, estats febrils, etc. El quadre pot perllongar-se durant mesos o, fins i tot, anys. Alguns dels quadres han fet pensar en una implicació infecciosa. De vegades, la fatiga crònica es presenta després d’una infecció. I hi ha pacients que reporten dolor en la palpació de ganglis limfàtics de coll o aixelles. L’etiologia de l’EM/SFC és, però, desconeguda. I, de fet, la mateixa condició és subjecte d’un fort debat en la literatura mèdica. Segurament, sota l’epígraf EM/SFC hom inclou condicions diverses, i sens dubte als factors físics s’entrelliguen en una relació bidireccional factors psicosocials. Un estudi publicat en el darrer número de Science troba un possible lligam víric.

Un estudi virològic en leucòcits de pacients

Judy A. Mikovits ha coordinat aquest estudi en el qual han participat investigadors del Whittemore Peterson Institute, de Reno (Nevada), el National Cancer Institute-Frederick (Maryland) i la Cleveland Clinic Foundation.

El material d’estudi eren cel·lules mononuclears aïllades de mostres de sang d’un grup format per 101 pacients de SFC i 218 controls sans. Sota l’epígraf de cèl·lules mononuclears de sang perifèrica (PBMCs) hom inclou, bàsicament, un subgrup ben heterogeni de leucòcits: principalment, limfòcits; però també cel·lules plasmàtiques, monòcits i macròfags, i mastòcits. Hi queden exclosos els leucòcits polimorfonuclears, el grup majoritaris dels quals són els granulòcits neutròfils.

Els autors anaven a la percaça d’ADN viral i, concretament, a ADN viral que fos significativament més present en el grup de pacients que no pas en el grup control. Aquest és el cas del XMRV. Es tracta d’un gammaretrovirus humà, emparentat amb el virus de la leucèmia murina xenotròpica (XMLV). En les mostres estudiades troben:
– entre els pacients, un 67% (68 dels 101) mostren presència de l’ADN de XMRV en els seus leucòcits circulants.
– en el grup control, l’ADN d’aquest virus es troba en 8 dels 218 individus estudiats (prevalença del 3,7%).

Amb aquestes dades a la mà, els autors provaren d’aïllar l’XMRV d’alguns dels 68 casos positius, i fer-lo crèixer en cultius cel·lulars in vitro. Així van comprovar que l’XMRV dels pacients és realment infecciós (si més no, pot infectar cultius cel·lulars), tant a través dels leucòcits “vius” que en són portadors, com a través d’un extracte d’aquests leucòcits.

En l’intent de ratificar quin dels grups de leucòcits mononuclears són portadors del virus, els autors han mostrat que ho són tant els limfòcits B com els limfòcits T. D’altra banda, també el plasma és infectiu. Aquest patró infecció lliga amb el d’altres gammaretrovirus humans.

De moment, doncs, no hi ha més que la dada circumstancial del fet que el virus XMRV es troba altament sobrerepresentat (en un factor de 20) en persones amb fàtiga crònica. La correlació no és causació, és clar. L’XMRV podria ser un factor contribuïdor de la SFC, si més no en alguns casos, però també podria ser una conseqüència dels autèntics factors desencadenats. Les línies de recerca que s’obren són vincular la infecció amb XMRV amb la simptomatologia i amb el decurs de la malaltia.

Lligam:

Detection of an Infectious Retrovirus, XMRV, in Blood Cells of Patients with Chronic Fatigue Syndrome. Vincent C. Lombardi, Francis W. Ruscetti, Jaydip Das Gupta, Max A. Pfost, Kathryn S. Hagen, Daniel L. Peterson, Sandra K. Ruscetti, Rachel K. Bagni, Cari Petrow-Sadowski, Bert Gold, Michael Dean, Robert H. Silverman, Judy A. Mikovits. Science 23 October 2009: Vol. 326. no. 5952, pp. 585 – 589. DOI: 10.1126/science.1179052

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada