La transferència intercel·lular d’ADN en l’organisme animal

La transferència horitzontal d’ADN en el món bacterià és ben coneguda. En mamífers, aquesta transferència és més rara, però no del tot inexistent, gràcies sobretot a alguns tipus de virus. Però de totes formes és remarcable l’estudi de Tan et al., que mostra en ratolins la transferència intercel·lular d’ADN mitocondrial. Els autors s’ho han trobat en el marc d’un estudi més ample sobre una teràpia antitumoral dirigida a l’eliminació de l’ADN mitocondrial.

En efecte, l’eliminació de l’ADN mitocondrial en cèl·lules tumorals endarrereix el creixement del tumor. Sense l’ADN mitocondrial, el metabolisme respiratori cel·lular se’n ressenteix notablement.

Però aquesta teràpia no funcionava completament quan era traslladada a un model experimental de transplantament de tumors en ratolins. En aquest model, les cèl·lules tumorals recuperaven l’ADN mitocondrial. Com? A través de la captació d’ADN mitocondrial de cèl·lules circundants. Aquest procés no té lloc amb la mateixa intensitat en diferents tipus de tumors.

Per Tan et al. aquesta és una nova mostra de l’alta plasticitat de les cèl·lules malignitzades. Des d’un punt de mira més fonamental, l’estudi mostra com la transferència horitzontal d’ADN funcional és possible en cèl·lules de mamífers. Els mecanismes i l’abast d’aquest procés seran matèria, sens dubte, de noves investigacions.

Aquesta entrada ha esta publicada en 3. La Vida. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada