El tràfic intracel·lular de colesterol i el reciclatge d’integrines implicades en la migració cel·lular

Carles Enrich, del Departament de Biologia Cel·lular, Immunologia i Neurociències de la Facultat de Medicina de la UB, acaba de publicat a la revista Cell Reports un article sobre el paper del colesterol en el tràfic intracel·lular de la sintaxina 6 i d’altres proteïnes rellevants en els processos de migració cel·lular. El comunicat de la UB explica que l’estudi mostra com un excés tisular de lipoproteïnes de baixa densitat (LDL) estimularia la mobilitat cel·lular, i cal considerar-lo en tractar les bases bioquímiques de la metàstasi. L’estudi és cosignat com a primers autors per Meritxell Reverter i Carles Rentero.

Línies cel·lulars amb alteracions en el metabolisme del colesterol com a model d’estudi

Els investigadors utilitzen dues línies cel·lulars que presenten una inhibició de l’exportació del colesterol des dels endosomes, que comporta una caiguda dels nivells de la xarxa de vesícules relacionades amb l’aparell de Golgi (TGN en l’acrònim anglès). D’una banda, empren línies cel·lulars CHO (d’ovari de hàmster xinès, Cricetulus griseus) amb una mutació en el gen NPC1. De l’altra, línies de fibroblasts humans (Homo sapiens) amb mutació en el mateix gen. El gen NPC1 fou descrit originàriament com el gen responsable de la malaltia de Niemann-Pick de tipus C1. La base cel·lular de la malaltia és, efectivament, un trastorn del transport intracel·lular dels esfingolípids, que tendeixen a acumular-se en tots els tipus cel·lulars i que comporta afectacions en el sistema nerviós central, el fetge, la melsa, etc.

Emprant aquestes línies cel·lulars, Reverter et al. mostren com l’alteració en els nivells de colesterol de les endomembranes que connecten els endosomes amb les vesícules del trans-Golgi afecta el transport de diferents proteïnes. La sintaxina 6 (Stx6) tendeix a acumular-se en els endosomes de reciclatge (caracteritzats per la presència de proteïnes com la VAMP3, la transferrina i la Rab11).

L’augment de la interacció entre Stx6 i VAMP3 en els endosomes de reciclatge provoca una alteració en el reciclatge de diferents proteïnes, entre elles les integrines αVβ3 i α5β1. A través de les integrines o directament per la mateixa Stx6, es produeix una alteració en la regulació de la migració cel·lular.

El rol de colesterol queda comprovat en una sèrie d’experiments. Així quan, farmacològicament, hom restaura els nivells de colesterol en les endomembranes del trans-Golgi, la localització de l’Stx6 reprèn les pautes dels tipus cel·lulars normals. En canvi, si hom es limita a inhibir la proteïna VAMP3, no s’aconsegueix el mateix efecte.

En termes generals, com més elevats són els nivells de colesterol en les membranes dels endosomes de reciclatge, major és la tendència de l’Stx6 a quedar arrestada en aquest compartiment cel·lular. Això fa que Reverter et al. concloguin que “la regulació dels nivells de colesterol en els límits entre el trans-Golgi i els endosomes de reciclatge, juntament amb un subconjunt de proteïnes de transport de membranes, SNARE (com la VAMP3) sensibles al colesterol, poden jugar un paper regulador en la migració i invasió cel·lulars“.

Aquesta entrada ha esta publicada en 3. La Vida. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada