La Vil·la Urània de Josep Comas i Solà

Mostra un mapa més gran

En el número 102 de la Via Augusta s’alça la casa que Josep Comas i Solà (1868-1937) batejà amb el nom d’Urània, segons la mitologia grega la musa de l’astronomia. El mateix Comas forma part de la mitologia astronòmica. No cal enumerar ara les seves descobertes.

Sí que cal esmentar que en morir va fer un impressionant llegat a la ciutat de Barcelona. La Vil·la Urània i el seu instrumental científic va fer part d’aquest llegat. El desembre del 1937 era, sens dubte, un moment molt dur per a la història de Barcelona, marcat per la guerra contra el feixisme.

Molt han canviat les coses des de llavors. L’Observatori Fabra d’avui potser gaudeix de condicions de visibilitat del cel pitjors de les que gaudia en el primer terç del segle XX la pròpia Vil·la Urània. Això, però, no justificaria la demolició de l’Observatori Fabra. A la Vil·la Urània li ha passat el cicle habitual d’abandonament i enderrocament que mostra a les clares la miopia absurda de les autoritats municipals.

En un altre lloc, la Vil·la Urània des de fa temps hauria dedicat un espai a l’astronomia i al llegat de Comas i Solà. Aquest espai, naturalment, seria compatible amb algun equipament d’interès pels veïns. Durant molts anys, fins el 2010, fou el parvulari de l’Escola de la Reina Violant. Des de llavors, han estat particularment els pares i mares dels alumnes de l’IES Reina Violant els qui més esforç han fet per valoritzar la Vil·la Urània.

El dilluns 7 de maig l’Ajuntament de Barcelona té previst iniciar les obres de demolició. Demà diumenge, a les 12h, hi ha convocada una acció de protesta per part de l’AMPA de l’IES Reina Violant, que tindrà continuació el dilluns.

Fins a 11 petits planetes foren descoberts per Comas i Solà des de la Vil·la Urània: (804) Hispània, (925) Alfonsina, (945) Barcelona, (986) Amèlia, (1102) Pepita, (1117) Reginita, (1136) Mercedes, (1188) Gotlàndia, (1626) Sadeya, (1655) Comas Solà i (1708) Polit. Uns 11 petits planetes que viuen feliços en les seves òrbites ja que, a diferència de la Vil·la Urània, no han de patir per intersectar les seves trajectòries amb el filisteisme municipal barceloní.

Aquesta entrada ha esta publicada en 1. L'Univers. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada