Creix la reivindicació de preservar ‘in situ’ la vil•la romana de la Sagrera

Les obres del tren d’alta velocitat a la Sagrera han permès descobrir una notòria vil•la romana.

Des de fa un mes i mig, es treballa en aquest jaciment, d’uns 1.100 m2 de superfície. Les autoritats polítiques semblen decidides, amb independència dels criteris arqueològics, de soterrar-la sota les obres, bo i conservant les peces “museïtzables”. Des de col•lectius veïnals de la Sagrera, en canvi, es considera que caldria compatibilitzar les obres de l’estació amb la preservació i visitabilitat del jaciment. La miopia que deixen entreveure les declaracions del batlle de Barcelona, però, serà difícil de combatre amb arguments.

No obstant, s’ha provat d’arguir la rellevància de l’indret. Una gran vil•la romana rural en un indret que ara és urbà i, a més, d’una de les ciutats turístiques més importants, podrien ser arguments de pes. Malauradament, som en campanya electoral, i possiblement alguns polítics consideren que cal mostrar “fermesa” i capacitat d’enfrontar-se a allò que diguin els “acadèmics” en les seves “torres d’ivori”.

La vil•la romana en qüestió podria datar de l’època de l’Alt Imperi (segles I-II d.C.) i no fou abandonada fins els segles IV-V d.C. En la part nord s’hi troben les restes corresponents a la residència del propietari (pars urbana). En la part sud hi ha una zona termal, destinada a l’amo de la vil•la, família i hostes. Vil•les com aquesta no eren infreqüents en el Pla de Barcelona durant l’època del Baix Imperi romà. No obstant, el fet que moltes d’elles patissin transformacions posteriors o fossin directament destruïdes per ampliar els terrenys cultivables, fa que el coneixement sobre aquestes vil•les sigui molt parcial. Científicament, és cert, un bon treball de documentació i un soterrament controlat de les restes, podria fornir una informació prou rellevant del Barcelonès de l’època. La qüestió, però, de la gestió del patrimoni arqueològic va més enllà de l’àmbit acadèmic estricte, i això explica iniciatives per museïtzar in situ la vil•la romana de la Sagrera.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada