Una peça de fusta amb mànec de fa 55.000 anys a l’Abric Romaní

La divisió de la prehistòria humana en “edat de pedra”, “edat de bronze” i “edat de ferro”, i la de “l’edat de pedra” en paleolític (pedra tallada) i neolític (pedra polida) se centra en la idea, formulada en l’antiguitat, però expressada modernament per Christian Jürgensen Thomsen (1788-1865) que ningú no fa determinats estris de pedra, si disposa de bronze, ni en fa de bronze si disposa de ferro. Els estris de pedra o metàl·lics són els que més fàcilment es conserven en el registre arqueològic, i d’ací el paper central que tenen per conèixer les cultures prehistòriques. En molts casos, hi ha èpoques i territoris en els quals hom ha trobat jaciments d’indústria lítica sense que hom disposi de cap altra mena de resta. Però això no vol dir que no sigui rellevant l’estudi d’altres eines, fetes de fusta o d’os, de materials vegetals, etc. És interessant la descoberta recentment anunciada per l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) quant a l’emprempta d’un artefacte de fusta configurat amb mànec, que tindria una antiguitat de 55.000 anys.

fusta amb mànec

Emprempta de l’objecte (a sota) i una reproducció de l’eina.

L’Abric Romaní, campanya del 2011

El jaciment de l’Abric Romaní, en el terme municipal de Capellades (Anoia), fou descobert fa més de 100 anys. Pel que se sap, cobreix una seqüència temporal que va des dels 75.000 anys d’antiguitat fins als 35.000 anys, una època en la que l’espècie humana que habitava la zona era l’home de Neandertal (Homo neandertalensis). Les condicions tafonòmiques són especialment favorables, ja que la sedimentació de carbonats ha garantit la preservació, en alguns casos, de llars de foc, en la qual es poden distingir les empremptes d’aliments carbonitzats i de la pròpia llenya.

Des de fa 30 anys, hi ha hagut una seqüència de campanyes anuals d’excavació. La d’enguany, començada el dia 8, no conclourà fins a dimecres vinent. Com en anys anteriors, la direcció dels treballs correspon a Eudald Carbonell.

El nivell estratigràfic P de l’Abric Romaní

L’emprempta va aparèixer en el quadre S54, en el nivell P. La datació pel mètode de l’urani/tor (basat en la formació de 230Th a partir de 234U) ha donat una antiguitat d’aquest nivell de 55.000 anys. La distribució d’altres isòtops permet assignar aquest nivell a una època relativament inestable quant a temperatura i humitat (estadi isotòpic 3) associada a l’era glacial. En general, però, el clima era més humid que no pas en l’actualitat, com mostra l’abundor de certes espècies de micromamífers (rates d’aigua, musaranyes de dents vermelles). En aquest nivell s’han trobat diverses llars de foc, amb restes de cèrvids, èquids i bòvids, que reflecteixen el consum càrnic de grups de caçadors-recol·lectors.

El fòssil d’un instrument amb mànec

L’interès del fòssil és que és la primera resta que es coneix d’un objecte de fusta configurat amb mànec. Òbviament, la difícil conservació d’aquestes eines no implica que la data de 55.000 anys d’antiguitat sigui la que cal tenir present com la de la “invenció” d’aquesta mena d’eines.

El fòssil consisteix en l’emprempta deixada per l’objecte de fusta en els sediments. L’emprempta mostra signes que l’objecte que quedà soterrat era parcialment carbonitzat.

L’eina té un mànec de secció circular, de 17 cm de llarg i de 4 cm de diàmetre. La part activa, de forma triangular, té uns 15 cm de llarg i 8 cm d’ample. No se sap ben bé quin seria l’ús. Els arqueòlegs han hipotetitzat dues possibilitats. La primera que es tractes d’un instrument emprat en tasques de recol·lecció. La segona que se la fes servir en el manteniment dels focs (la qual cosa explicaria la carbonització parcial de l’instrument). Sigui com sigui, l’interès principal és en el disseny del mànec.

Aquesta entrada ha esta publicada en 6. La Civilització. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada