L’asteroide 2011 MD, a 12.000 km de la superfície de la Terra

Astronomia: Astronòmicament, 12.000 km són ben poca cosa. És menys que el diàmetre de la pròpia Terra. Per això, ha estat notícia el fet que un petit planeta, prèviament desconegut, hagi passat a aquesta distància de la superfície de la Terra. Aquesta distància de 12.000 km la va assolir a les 17h00 (19h00, hora catalana oficial d’estiu) d’ahir, dimarts 27 de juny del 2011.

La descoberta

El dimecres 22 de juny del 2011, imatges obtingudes per dos telescopis robòtics instal•lats a New Mexico, i que fan part del projecte LINEAR. En un principi, hom pensà que es podia tractar d’una peça de ‘brossa espacial’, és a dir un bocí d’alguna cosmonau antiga. Més tard, però, es confirmar el caràcter natural de l’objecte. També es va poder calcular la trajectòria i es va fer una estimació de les dimensions (10-45 m).

El dijous 23 de juny, l’objecte va rebre la denominació provisional 2011 MD, de part del Minor Planet Center. En uns mesos, rebrà el nombre definitiu que el catalogui entre els asteroides del sistema solar.

El càlcul de la trajectòria va servir per descartar un possible impacte imminent. No obstant, l’aproximació de l’asteroide encara era considerable: uns 12.000 km, a assolir el dilluns 27 de juny. La propera aproximació es produirà en el 2022. Val a dir, que un asteroide d’aquestes dimensions, en el cas d’impacte amb l’atmosfera de la Terra, tendiria a consumir-se en l’impacte sense arribar a caure’n fragments de consideració en la superfície terrestre.

Es calcula que, cada sis anys, un asteroide d’aquestes dimensions o superiors passa a aquesta distància o inferior respecte de la superfície de la Terra. En el moment de màxima aproximació, l’asteroide MD 2011 assolí una magnitud aparent de 11.0. En les zones de la Terra on era de nit i, particularment, a Austràlia i Nova Zelanda, el van poder observar astrònoms equipats amb telescopis de mitjana potència. Podeu veure’n ací les imatges obtingudes per Dave Herald, des d’Austràlia.

Fins a començament de juliol, l’asteroide 2011 MD continuarà en l’espai sublunar.

Aquesta entrada ha esta publicada en 1. L'Univers. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada