Un llistat de llibres clàssics d’astronomia a la xarxa

La història del pensament astronòmic, de com ha evolucionat la comprensió dels estels i d’altres objectes celestes, i com s’integra la Terra en aquest sistema, es pot resseguir en un seguit d’obres. En aquesta llista anirem col·locant lligams a obres originals i traduccions.[@more@]

Tetrabiblos. Claudios Ptolemaios. Traducció anglesa de Frank Egleston Robbins (1940) del text transmès grec (150). Obra dedicada fonamentalment a l’astromància. Penjada a LacusCurtius.

Tractat d’astronomia. Ramon Llull. Versió original catalana (1297) d’una obra de divulgació sobre astronomia. Exposa el coneixement mitjaval sobre la matèria, on es combinen les dades empíriques amb deduccions de caire simbòlic o metafísic. Penjat al Fons Llull de la Universitat de Barcelona.

Sphaera mundi. Obra impressa per Octavianus Scotus (1490), que conté tres obres astronòmiques: Sphaerae mundi compendium (de Ioannes de Sacrobusto), Disputationes contra cremonensia in planetarum theoricas deliramenta (de Ioannes de Monteregio) i Theoricae novae planetarum (de Georgius Purbachius). Aquestes obres mostren les discussions al voltant del model ptolemaic. Penjat a Biblioteca Virtual Joan Lluís Vives.

De revolutionibus orbium cœlestium. Nicolaus Copernicus. Versió original llatina (1543), on s’exposa per primera vegada un model heliocèntric: el Sol és al centre de l’univers i al seu voltant orbiten Mercuri, Venus, la Terra (amb la Lluna que orbita la Terra), Mart, Júpiter i Saturn. Penjat a l’ADS Digital Library.

Astronomiæ Instauratæ Mechanica. Tycho Brahe. Versió original llatina (1598), acompanyada de traduccions a l’anglès i al danès. Exposa els instruments emprats per Tycho Brahe en l’observació dels cels i ens mostra el punt més àlgid assolit per l’astronomia pre-telescòpica. Penjat a The astronomicals instruments of Tycho Brahe.

Dialogo sopra i due massimi sistemi del mondo. Galileo Galilei. Versió original italiana (1632) d’una obra divulgativa que confronta els sistemes geocèntric i heliocèntric. Penjat al web de l’Associazione Astrofili Trentini.

Cosmotheoros. Christiaan Huygens. Traducció anglesa anònima (1698) de l’obra publicada originalment en llatí (1698). Conté conjectures sobre la forma general de l’univers, i sobre els éssers que podrien viure en d’altres astres. Penjat a la Christiaan Huygens web.

Allgemeine Naturgeschichte und Theorie Des Himmels. Immanuel Kant. Versió original alemanya (1755). Conjectures sobre la forma general de l’univers, que posen les bases de l’astronomia galàctica. Penjat a Johnstonia.

Exposition du système du monde. Pierre-Simon Laplace. Versió original francesa (1796) d’una obra de divulgació sobre mecànica celeste i d’altres aspectes astronòmics, emmarcada en el desenvolupament històric d’aquesta ciència. Penjat a Gallica.

Astronomie populaire. Camille Flammarion. Versió original francesa (1880) d’una obra de divulgació del coneixement astronòmic contemporani. Penjat a Gallica.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada